Er du i tvivl om, hvad der er op og ned i et testamente?
Et testamente kan være et vigtigt dokument, ikke kun når vi snakker boligkøb, men helt generelt. Derfor er det også noget du kan få udarbejdet hos Juridisk Servicecenter, efter en grundig vejledning.
OBS: Der udarbejdes kun notartestamente og det koster 300,- i retsafgift til staten at oprette et notartestamente. Du skal selv sørge for at bestille tid og tage dit testamente med til notaren hos byretten.
Arveretten kan være svær at forstå for helt almindelige mennesker. Derfor følger nu lidt information om, hvilke ting du bør tage stilling til, hvis du vil have lavet et testamente, men skrevet på et sprog, så alle kan være med.
Først og fremmest: hvem og hvad?
- Har du gjort dig nogle tanker om, hvem der skal arve dig?
- Har du bestemt dig for, hvad de skal arve? Er det så meget som muligt, eller noget specifikt?
Husk at hvis du enten er gift eller har børn, så kan du ikke disponere 100% over din formue ifølge arveloven. Det kommer vi nærmere ind på nedenfor.
Tvangsarven
Hvis nu vi siger, at du har en lagkage, der er delt i fire stykker…. Så kan du frit give de 3 stykker til, hvem du vil (det svarer til 75% af din formue). Du kan altså give disse 3 stykker til din kone, dine børn, Kattens Værn, Dansk Bold Union, eller, hvad dit hjerte måtte begære.
Det sidste stykke (altså 25%) kan du ikke bestemme over! Det tilhører nemlig dine livsarvinger/tvangsarvinger, hvis du altså har sådan nogen. Det betyder ægtefæller og børn. Så hvis du f.eks. har en ægtefælle og et barn, så skal de altså dele det ene stykke lagkage uanset, hvordan du vender og drejer det. Om du så vælger at give dem noget mere af lagkagen, det er op til dig.
Hvis du har en ægtefælle og 2 børn, så får ægtefællen halvdelen af det ene stykke (de 25%), og de to børn må så dele den anden halvdel af stykket. Så din ægtefælle får mest, men børnene går ikke helt sultne i seng.
Arveklasser
Hvis vi igen bruger vores metafor fra før med lagkagen.
Lad os sige, at du havde valgt at give 3 stykker lagkage til din ægtefælle og dit barn, der i forvejen havde et stykke. Nu har de altså hele lagkagen til deling (hvis du kun har 1 barn). Men hvad skulle der ske, hvis de i mellemtiden f.eks. kom galt afsted i et biluheld? Nu var det jo dem du havde planlagt skulle arve…
Så er det altså her arveklasserne, som det hedder, kommer ind i billedet. Nu skal man så finde ud af, hvem deres arvinger er, så arven kan gå videre til dem.
1 arveklasse
Ægtefæller, børn, børnebørn og oldebørn.
2 arveklasse
Forældre, søskende, niecer og nevøer (altså søskendes børn)
3 arveklasse
Bedsteforældre. Er en af bedsteforældrene døde, arver deres børn (det kan altså være din moster eller din onkel, der så arver dig).
Efterlader den afdøde sig ingen arvinger i de tre arveklasser, og er der ikke skrevet et testamente, ja så går arven altså desværre til staten.
Hvad med gaver mens man lever?
Hvis f.eks. dine børn arver dig, så skal der betales boafgift på 15 procent til staten. Alle andre arvinger end efterlevende ægtefæller og almennyttige organisationer skal betale boafgift på 15%. Nogen arvinger skal også betale tillægsboafgift på 36,25%.
Du kan begrænse afgiften ved at give dine børn forskud på arven, altså en gave, mens du stadig lever. Du kan læse mere om hvor meget du må give hver år under fanen Familieoverdragelse og du kan se, hvad et testamente koster under fanen Priser.
Denne side forklarer selvfølgelig ikke alt, men du er altid velkommen til at ringe på tlf. 27516115, hvis du vil have uddybet noget nærmere.