juridiskservicecenter.dk

Rådgivning & tinglysning i bolighandler

Ring i tidsrummet kl. 10 - 16, fra man - fre, eller send en e-mail via kontaktformularen for et uforpligtende tilbud!

Samejeoverenskomst

En samejeoverenskomst er noget mange mennesker har brug for, uden egentlig at vide det. Den sikrer et fælles ejerskab over en bolig, ved at tage stilling til de ting, som man oftest ikke selv når at tænke på.

Samejeoverenskomst for ugifte

Ugifte par havner ofte i en trist situation, når de går fra hinanden og der ikke er styr på, hvad der skal ske med deres fælles ejerbolig.

Mange ringer og er fortvivlede. Det gør de, fordi de føler sig mere eller mindre magtesløse overfor deres tidligere partner, som de nu ikke kan blive enige med. Det er typisk fordi de ikke kan blive enige om, hvem der har ret til at købe den anden ud. Det kan også være om huset skal sættes til salg og hos hvilken ejendomsmægler?

Derudover har den ene tit lagt en højere del af udbetalingen på huset f.eks, og nu vil man faktisk gerne have de penge retur også. Vi ser i øvrigt ofte, at den ene simpelthen bare flytter og efterlader den anden med alle regningerne. Det låser folk fast og det er ikke særlig hensigtsmæssigt. Faktum er desværre, at rigtig mange par går fra hinanden på daglig basis.

Løsningen

wedding bands

Det kan dog altsammen løses ved hjælp af en samejeoverenskomst. Heri tager man nemlig højde for ting som, hvem har lagt ud for hvad ved køb af huset? Betaler I lige meget til de fælles udgifter hver måned? Hvad med vedligehold? Hvordan skal huset vurderes og evt. sættes til salg, og på hvilke vilkår kan vi købe hinanden ud? Derudover kan man tilføje, hvad man ellers finder relevant.

Hos Juridisk Servicecenter er det et standard spørgsmål, om man er gift, eller om man har overvejet en samejeoverenskomst. Nogle vil hellere spare pengene til en samejeoverenskomst, men det kan vise sig at være nogle af de penge. der er allerbedst givet ud, når det først brænder på altså.

Man kan selvfølgelig også bare vælge at gifte sig…


Samejeoverenskomst for ideelle anparter

plantegning ideel anpart

En ideel anpart er en særlig type bolig, hvor to familer typisk ejer hver sin del af boligen fx. i en stor villa. Her er en samejeoverenskomst uundgåelig og også meget nødvendig. Der er dog lidt nogle andre ting samejeoverenskomsten her skal tage højde for. Det drejer sig bl.a. om fordelingstal, brugsret til fællesarealer, indbetaling til fælleskonto, årlige møder og selvfølgelig forkøbsret.

Selv om samejeoverenskomst vedr. ideelle anparter er lidt noget andet, så er det i bund og grund det samme. For at gøre det så simpelt som muligt at forstå, så er en samejeoverenskomst altså bare et aftaledokument mellem nogen, der ejer en ejerbolig sammen, hvad end det er på den ene, eller på den anden måde.

Hvad med tinglysning?

For et helt alm. par der køber et hus sammen, så kan det være anbefalelsesværdigt at få samejeoverenskomsten tinglyst, men man behøver ikke gøre det med det samme. Den er lige så gyldig uden tinglysning. Dog kan det være en fordel at gøre, fordi at banker, ejendomsmæglere etc. dermed kan se i tingbogen, hvad I har aftalt indbyrdes.

For folk der ejer ideelle anparter, vil tinglysning altid være nødvendigt, ikke mindst fordi realkreditselskaberne forlanger det, hvis de skal optage pant i ejendommen. Typisk vil man indtræde i den samejeoverenskomst der allerede findes, mellem tidligere ejer og den anden anpartshaver ved en påtegning, men man kan også blive enige om at få lavet en helt ny og mere tidssvarende en af slagsen.

Har du øvrige spørgsmål i forbindelse med samejeoverenskomster, så er du mere end velkommen til at ringe og få en snak med vores køberrådgiver omkring jeres situation og hvordan vi evt. kan hjælpe. Du kan i øvrigt finde prislisten Her.